EN | SK | HU
Több mint 100 divatmárka akár 70% kedvezménnyel!

Az MBSZ is csatlakozott az aláírások gyűjtéséhez

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége is csatlakozott a VOSZ által kezdeményezett népszavazás kiírásához szükséges aláírások gyűjtéséhez.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) 2014 november 3.-i, e témában írt első cikke óta kitart azon álláspontja mellett, hogy a vasárnapi nyitvatartást korlátozó törvény nem jó senkinek. Káros a gazdaságra, a kereskedelemre, nem védi a kiskereskedőket, sem a kereskedelmi alkalmazottakat és rendkívül kellemetlen a vásárlóknak. Álláspontunkat több esetben – számokkal alátámasztott kutatásokkal és érvekkel- is képviseltük a Nemzetgazdasági Minisztérium által összehívott egyeztetésen, több országos munkáltatói szövetséggel együtt a vasárnapi zárvatartás ellen. A kormány mindezek ellenére december 16.-án elfogadta a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt.

A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége még a törvény parlament általi elfogadása előtt népszavazást hirdetett meg, amennyiben elfogadásra kerül az. Szövetségünk alapos és minden tagunk véleményének figyelembevételével történő megfontolás után meghozta döntését a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban. Annak érdekében, hogy a törvény visszavonásra kerüljön, az MBSZ Közgyűlése úgy döntött, hogy az MBSZ, a VOSZ és a Liga együttműködése nyomán a VOSZ által kezdeményezett – nem politikai pártok részvételével történő – népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtéséhez csatlakozik.

A törvény hatálybalépése előtt 3 héttel még mindig sok a bizonytalanság annak jogértelmezésével és a kormányrendelettel kapcsolatban. A törvény több esetben pontatlanul, vagy tág értelemben fogalmaz, így kérdéseket vet fel. A szakma várta a kormányrendeletet, bízva abban, hogy annak tartalma segíteni fogja a kereskedőket és a bevásárlóközpontok üzemeltetőit a törvényre való felkészüléssel kapcsolatban. A kormányrendelet tervezetet Szövetségünk is megkapta, amely további kérdéseket vetett fel, azonban ezt a rendeletet kormányülésen nem fogadták el. Így maradnak a kérdések.

 

Azok a bevásárlóközpontok, ahol mozi van, nyitva fog tartani vasárnapi napokon, továbbá az éttermek, kávézók és azon szolgáltatók és kereskedelmi üzletek is akik nem esnek a törvény hatálya alá, 200 nm-nél kisebbek és a tulajdonos, vagy családi segítő dolgozik az üzletben. Ahol nincs mozi, ott várhatóan nem nyit ki a bevásárlóközpont egyik üzlete sem vasárnapi napon. A bevásárlóközpontok tervezik a hosszított nyitvatartást, jellemzően csütörtöki, pénteki és szombati napokon 1 órával lesznek tovább nyitva az üzletek. A törvény a hétköznapi nyitvatartást is korlátozza, 22 óráig lehetnek nyitva az üzletek. A bevásárlóközpontok üzemeltetői több esetben is még egyeztetnek a bérlőikkel a nyitvatartási kérdésekben. Céljuk, hogy időben tájékoztatni tudják a vásárlókat, látogatókat a új nyitvatartási rendről.

A törvény értelmezése szerint az 5 vasárnapi napra, amikor korlátozás nélkül nyitva tarthatnak a jövőben a kereskedők – adventi 4 és egy szabadon választható vasárnapi nap - a területileg illetékes jegyző felé bejelentési kötelezettsége van a kereskedőnek. A bevásárlóközpontok vizsgálják annak lehetőségét, hogy erre az 5 vasárnapi napra a több száz, akár több ezer bejelentési kötelezettség helyett a bevásárlóközpont üzemeltetője adhassa azt be, ezzel is egyszerűsítve az eljárást és könnyítve a hivatali munkát.

Bár a bevásárlóközpontok üzemeltetői készülnek a korlátozott nyitvatartást előíró törvénynek megfelelően, azonban azt továbbra is rendkívül károsnak tartjuk. Több nemzetközi példa is igazolja annak tényszerűségét, hogy ilyen jellegű drasztikus beavatkozás a kereskedelmi folyamatokba, a vállalkozók tevékenységébe és az emberek szabad választási jogában káros a gazdaságra és a társadalomra egyaránt. Horvátországban a törvény elfogadása után fél évre, Szlovéniában 1 év után visszavonták a törvényt, Ausztriában tervezik a könnyítést a turisztikailag látogatott helyeken, Franciaországban pedig a napokban jelentősen könnyítettek a szabályozáson.

Forrás»

További ajánlatok

Adidas Amnesia ara Bags&more; Basefield Bata Belles Benetton BL Óraszalon Blombergs Broadway Budmil Calzedonia Camel Active Chance Brand Cinque Claire's Columbia Crocs Devergo dm Dockers Ecco Shoes Gant GAP GAS George’s Shoes Geox Griff Collection Guess Jeans Head Heavy Tools Helly Hansen Högl Home&Cook; Hugo Boss Iguana Falls Intimissimi J.Press Kennet Street La Tienda Ladies by Griff Levi's Lloyd Mango Matties MUSTANG Nike Office Shoes Olymp Ouí OUI betty Overstore Parfümoutlet Park Avenue Pepe Jeans Philipp Pierre Cardin Players Protagonista di Cinque Puma Replay Retro Roland Salamander Samsonite Saxoo London Skiny Tamaris Thomas Breitling Tom Tailor Tom Tailor Denim Tommy Hilfiger Triumph Wall Street Fashion